Järvikalan matka näkyy matkapuhelimesta
Mikkelin ammattikorkeakoulussa tehdään järvikalan toimitusketjua läpinäkyväksi sähköisen seurantajärjestelmän avulla. Esimerkiksi kuluttaja voi omalla älypuhelimella tarkistaa, millainen kalan matka kauppaan tai ravintolaan on pysähdyksineen ollut. Tavoitteena on lisätä järvikalan saatavuutta.
Mikkelin ammattikorkeakoulussa kehitetyn järjestelmän avulla järvikalan matka kauppaan tai ravintolaan ja kylmäketjun katkeamattomuus ovat todennettavissa sähköisesti koko toimitusketjun ajalta.
Järjestelmä yhdistää RFID- ja mobiiliteknologiaa. Radio Frequency Identification eli RFID-teknologiaa käytetään tyypillisesti esimerkiksi kaupan varastojärjestelmissä ja kulunvalvonnassa. Järvikaloista pieni RFID-kortti mittaa puolestaan kuljetuksen aikaista lämpötilaa ja tallentaa tiedot kuljetusreitistä. Kortin lisäksi järjestelmän käyttöön tarvitaan nettipalvelimella olevaa ohjelmistoa ja tietokantaa sekä matkapuhelinta.
Järjestelmää testataan nyt kaupassa
Kalaketjun alkupään testauksista kalastajan ja jalostajan välillä on saatu kesällä hyviä kokemuksia. Nyt pilotointia on laajennettu kauppaan ja ravintolaan asti. Samalla kerätään palautetta kuluttajilta.
Media on tervetullut seuraamaan testausta ja kuulemaan kuluttajien mielipiteitä K-citymarket Mikkeliin tiistaina 29.10. kello 09.30–10.30, osoitteeseen Graanintie 1. Kuluttajille järjestelmää esitellään kello 13.00 saakka.
Haastateltavissa ovat Mikkelin ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Teija Rautiainen ja IT-asiantuntija Janne Hyötyläinen sekä K-citymarket Mikkelin palvelutiskipäällikkö Jani Jukarainen.
Jäljitettävyydestä vauhtia kalakauppaan?
Vaikka lainsäädäntö ei edellytä koko järvikalaketjun läpinäkyvyyttä, esimerkiksi kalanjalostajille seurantajärjestelmä voi toimia kilpailutekijänä ja toiminnan laadun takeena.
- Ruotsissa kokeiltiin vastaavantyyppistä turskan seurantajärjestelmää kalastajalta kauppaan asti. Kuluttajien käyttäytyminen yllätti, sillä turskan alkuperätiedon saaminen myymälässä nosti päivittäistä myyntiä muutamasta kilosta noin 150 kiloon, projektipäällikkö Teija Rautiainen sanoo.
Suomessakin seurantajärjestelmä on kiinnostanut kalanjalostajien lisäksi myös vähittäiskaupan edustajia. Vuoden 2013 aikana toteutettavaa Järvikalan saatavuuden, laadunhallinnan ja jäljitettävyyden kehittäminen RFID-teknologiaa hyödyntäen -hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju -ohjelma. Osatoteuttajana mukana on Helsingin yliopiston Ruralia -instituutti. Pilotoinnissa yhteistyökumppaneina ovat Ovaskala Oy, kalastaja Paavo Pekkinen ja Mikkelin sekä Savonlinnan K-citymarketit.
Lisätietoja
Nina Parkkinen, projektityöntekijä, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 652 9181, nina.parkkinen@mamk.fi
Janne Hyötyläinen, IT-asiantuntija, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 669 5170, janne.hyotylainen@mamk.fi
www.mamk.fi/jarvikala