Tieteenkesyttäjä 2015 tunnustus ILMASE-hankkeen työryhmälle Mikkelin Tiedepäivässä
ILMASE-hankkeen työryhmä, eli Sari Himanen, Riitta Savikko, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen, on saanut Tieteenkesyttäjä 2015 tunnustuksen. Palkinto jaettiin Mikkeliin Tiedepäivässä torstaina 23.4.2015.
Mikkelin Tiedepäivässä luovutettava Tieteenkesyttäjäpalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti tuoneet tiedettä julki helposti ymmärrettävässä muodossa. Palkinnon saajan nimeää Mikkelin Tiedepäivän ohjausryhmä ja tunnustuksen allekirjoittaa Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.
Tieteenkesyttäjäryhmä 2015 eli Sari Himanen, Riitta Savikko, Karoliina Rimhanen ja Hanna Mäkinen on välittänyt tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja sopeutumiskeinoista ILMASE-hankkeessa. Hankkeen kohderyhmänä ovat olleet erityisesti viljelijät ja maaseudun asukkaat, jotka kärsivät eniten ilmastonmuutoksesta.
Ryhmä on tuonut ansiokkaalla tavalla vaikeasti hahmotettavaa tieteellistä tietoa käytännön tasolle. Ajantasaisin tutkimustieto ilmastonmuutoksesta on viestitty käytännönläheisesti, vastaten maaseutuyrittäjien tämän hetken tietotarpeita. Kesällä 2014 ILMASE-hanke valittiin Euroopan laajuiseen maaseutuohjelman hankkeiden valiojoukkoon.
ILMASE-hanke toteutettiin Luonnonvarakeskus Mikkelin yksikössä vuosina 2011–2014 ja se rahoitettiin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Lisätietoa hankkeesta: www.ilmase.fi.
![]()
Tieteenkesyttäjät vasemmalta Sari Himanen, Riitta Savikko, Karoliina Rimhanen, Hanna Mäkinen.
(isompi kuva klikkaamalla)
Mikkelin Tiedepäivän avauspuheenvuoro kiertotalouden mahdollisuuksista
Tiedepäivän avauspuheenvuorossa johtaja Mari Pantsar Sitrasta kertoi kiertotalouden avaamista kasvumahdollisuuksista. Kiertotaloudella tarkoitetaan materiaalien kierrättämistä ja luonnonresurssien viisasta käyttöä.
- Nykyinen ajattelumalli valitettavan usein etsii ratkaisua talouskasvuun ja koettuun hyvinvointiin kulutuksen lisäämisestä. Huomioiden globaali luonnonvarojen riittävyys tämä ei yksinkertaisesti ole kestävä tie. Jos kulutusta kasvatetaan, sen tulee perustua materiaalien suljettuun kiertoon, energiatehokkuuteen ja cleantechiin, Pantsar sanoi Mikkelissä.
Kiertotalouteen siirtyminen etujoukoissa tarkoittaa Pantsarin mukaan tulevaisuuden kilpailukykyä, uusia työpaikkoja, vientituloja ja tätä kautta hyvinvoinnin lisääntymistä maassamme.
- Minusta olisimme ”hulluja”, jos emme tätä mahdollisuutta hyödyntäisi Suomessa.
Kiertotalouden periaatteita voidaan hyödyntää lähes millä alalla tai sektorilla tahansa. Suomalaisia esimerkkeinä Pantsar mainitsi muun muassa kierrätetyistä materiaaleista tekstiilituotteita valmistavan Globe hope -yhtiön ja metsäkonevalmistaja Ponssen.
Kierrätys kunniaan – Tiedepäivässä esittäytyi Työpajat Mikkeli
Työpajat Mikkelillä oli oma esittelytuokionsa teemanimikkeellä Kierrätys kunniaan. Puheenvuoronsa lisäksi Työpajat olivat mukana tapahtumassa myös omin kierrätystuottein.
Kädentaito- ja sisustuspaja oli valmistanut Tiedepäivän henkilökunnalle asusteita. Hassunhauskat Tiedepäiväproffat käyttivät solmioita, jotka olivat työpajan käsialaa ja tapahtuman järjestäjille oli suunniteltu yhtenäinen korusarja. Myös Tieteenkesyttäjäpalkinto on Kädentaito- ja sisustuspajan tuotantoa, kierrätystä kunnioittaen ideoitu ja valmistettu.
Kaikkiaan Tiedepäivässä oli tänä vuonna yhdeksän puheenvuoroa paikallisesta tieteestä. Uutuutena mukana oli myös Mikke-tiedejuna, joka kuljetti yleisöä paikan päälle yliopistokeskuskampukselle, Mikkelin ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian laboratorioon ja Turva- ja materiaaliteknologian innovaatiokeskus TUMAan tutustumaan tieteentekemiseen.
Tiedepäivä on maksuton ja kaikille avoin tapahtuma, jonka Mikkelin yliopistokeskus toteuttaa yhteistyössä Mikkelin ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen Mikkelin toimipaikan, Mikkelin kaupungin ja Mikkelin lukion kanssa.
Lisätietoja: Matti Malinen, pääsihteeri, Mikkelin yliopistokeskus, puh. 050 496 8981, matti.malinen@muc.fi
www.muc.fi/tiedepaiva
www.facebook.com/mikkelintiedepaiva
Aikaisemmat Tieteenkesyttäjä-tunnustuksen saajat
2014 Professori Mika Sillanpää, Lappeenrannan Teknillinen yliopisto, Mikkelissä sijaitsevan LUT Savo Sustainable Technologies yksikön johtaja
2013 TkT Juha Korpijärvi, Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012 VTT, professori Pirjo Siiskonen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
2011 YTT Katja Komonen, Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010 HTT Torsti Hyyryläinen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
2009 materiaalitekniikan tutkimusjohtaja Martti Kemppinen, Mikkelin ammattikorkeakoulu
2008 Yliopistotekotunnustus Eero Kaitaiselle yliopistokeskuksen hyväksi tekemästä työstä
2007 vanhempi tutkija Bertalan Galambosi, MTT
2006 Professori Markku Virtanen, Helsingin kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus
2005 Erikoistutkija Marita Leskinen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti